W ramach ogólnopolskiego konkursu „Szkolne Przygody Gangu Mocniaków” 12 grudnia uczniowie klasy drugiej zaprosili do wspólnego świętowania „Dnia Kulinarnych Mocniaków” koleżanki i kolegów z klasy III i I, swoich dziadków, seniorki z Akademii Seniora „Ale Babki” oraz z Koła Gospodyń Wiejskich „Stalowianki”. Tego dnia zamiast książek i zeszytów uczniowie edukacji wczesnoszkolnej przynieśli do szkoły fartuchy, niezbędne produkty oraz … czapki mikołajkowe i dobre humory. Od samego rana z niecierpliwością czekali na pierwszy dzwonek, by udać się pod opieką wychowawców i nauczycieli wspomagających proces kształcenia do Wiejskiego Domu Kultury.
Po wstępnym przygotowaniu się do pracy z żywnością wszyscy udali się do przygotowanej sali, gdzie w tle pięknej, świątecznej scenerii i przy dźwiękach świątecznej muzyki, uczniowie niczym pomocnicy św. Mikołaja, uwijając się wykonywali pod czujnym okiem rodziców, seniorek i seniorów przepyszne, a jednocześnie bardzo zdrowe przekąski
Po kilku godzinach wspólnego krojenia, mieszania, rolowania, wyrabiania i pieczenia, stół został zastawiony smakołykami, wśród których znalazły się: jarzynowa sałatka, naleśniki z kawałkami owoców, gofry z dodatkiem jarmużu, owsiane ciasteczka, kreatywne kanapki, tortille z warzywami, nietypowa pizza z kalafiorowym ciastem, a do popicia wielowitaminowy smoothie czyli koktajl owocowy. Wspólnie przygotowane przekąski smakowały i małym i dużym. Ten niezwykły kulinarny dzień, przyniósł radość i satysfakcję wszystkim jego uczestnikom i więcej nauczył uczniów o zdrowym odżywianiu, niż najlepiej napisany podręcznik.
Autorem tego artykułu jest pani Elżbieta Chmielowiec.